Γενική Οδοντιατρική :

 Γενική Οδοντιατρική:

Ουλίτιδα

Η μη σωστή στοματική υγιεινή, έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και τη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας, που οδηγεί στην εγκατάσταση φλεγμονής στα ούλα, δηλαδή στην ουλίτιδα.

Τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας είναι κόκκινα ούλα, ευαίσθητα και διογκωμένα, που μπορεί να αιμορραγούν εύκολα, ενώ συχνά συνυπάρχει και μια γενικότερη κακοσμία στο στόμα.

Στην ουλίτιδα η φλεγμονή περιορίζεται στα ούλα, αλλά η κατάσταση σ’αυτό το στάδιο είναι πλήρως αναστρέψιμη αν ακολουθηθεί θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Σφραγίσματα Ρητίνης

Τα μεταλλικά σφραγίσματα ήταν ο κανόνας για πολλά χρόνια στις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο.

Τώρα πια έχουν αντικατασταθεί από σφραγίσματα ρητίνης, που είναι υψηλής αισθητικής, αφού δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι.

Περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπεύεται έγκαιρα και σωστά, γίνεται χρόνια, οδηγώντας στην περιοδοντίτιδα.  Έτσι οι περιοδοντικοί ιστοί (ούλα και  κόκκαλο) σιγά σιγά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν την στήριξη τους και σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα να έχουν κινητικότητα.

 Η οδοντική μικροβιακή πλάκα αποτελεί το βασικό αίτιο της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλοι νόσοι που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια πολύ σημαντική πράξη για την υγεία των δοντιών. Πρόκειται για την απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας, με τη χρήση ειδική συσκευής υπερήχων και άλλα έργαλεία όπου είναι απαραίτητο. Στην συνέχεια, στην επιφάνεια των δοντιών γίνεται στίλβωση με ειδική πάστα.

 Η καλή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα και η χρήση οδοντικού νήματος προλαμβάνει την ουλίτιδα. Η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας κάθε 2-3 μήνες είναι απαραίτητη.

Αισθητική Οδοντιατρική :

Λεύκανση Δοντιών

Το χαμόγελο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που προσδίδει γοητεία αλλά και ανεβάζει την ψυχολογία του. Με τη λεύκανση μπορούμε να έχουμε ένα όμορφο, λευκό χαμογελο.

Αποτελεί μια διαδικασία με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε το χρώμα των φυσικών μας δοντιών με τη χρήση ειδικών οδοντιατρικών υλικών. Δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στο σμάλτο των δοντιών, αποδίδοντας εκπληκτικά αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται παραμένει σταθερό για αρκετά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί.

Μια συμβουλή είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνοι μας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου.

Υπάρχουν τρείς τεχνικές λεύκανσης, η πρώτη στο Ιατρείο, με την εφαρμογή υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικού παράγοντα, η δεύτερη στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου, καθώς και η τρίτη, συνδυαστικά στο ιατρείο και στο σπίτι, μία μέθοδος που συνδυάζει τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων τεχνικών.

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές προσθετικές εργασίες που συγκολούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, βελτιώνοντας το χρώμα και το σχήμα τους.

Χρησιμοποιούνται με θαυμάσια αποτελέσματα στους ασθενείς με φυσικά δόντια και υψηλές αισθητικές απαιτήσεις προκειμένου να βελτιώσουν δραστικά την εικόνα του χαμόγελού τους.

Είναι μια συντηρητική λύση των αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, που δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία τους.

Όψεις Ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης γίνονται με σύνθετη ρητίνη, υλικό που χρησιμοποιείται και στα λευκά σφραγίσματα. Χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν το σχήμα ή το χρώμα των δοντιών με συντηρητικό τρόπο και ελάχιστη παρέμβαση στα φυσικά δόντια.

 

Προσθετική Οδοντιατρική :

Στεφάνες

Θήκη ή Στεφάνη, είναι ένα κάλυμμα σε σχήμα δοντιού, που ο οδοντίατρος τοποθετεί πάνω σε ένα δόντι που έχει τροχιστεί με κατάλληλο τρόπο.

Μπαίνει πάνω στο συγκεκριμένο δόντι ώστε να προστατεύσει την εναπομείνασα οδοντική ουσία από ένα πιθανό κάταγμα.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αντανακλούν καλύτερα το φώς με αποτέλεσμα τα δόντια να δείχνουν φυσικά. Κατασκευάζονται μόνο από πορσελάνη, ενώ έχουν εξαιρετική οπτική συμπεριφορά λόγω της απουσίας μετάλλου στο εσωτερικό τους, δηλαδή δεν εμφανίζουν κοντά στα ούλα το «γκριζωπό» τελείωμα που βλέπουμε μερικές φορές στις συνηθισμένες μεταλλοκεραμικές στεφάνες.

Μερικές Οδοντοστοιχίες

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι μία από τις λύσεις που υπάρχουν στην περίπτωση που έχουν χαθεί αρκετά δόντια, αλλά όχι όλα.

Είναι κινητές κατασκευές που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή, και καλύπτουν τα κενά των δοντιών που λείπουν.

Στηρίζονται πάνω σε υπάρχοντα δόντια με μεταλλικά άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας.

Η επιτυχία της μερικής οδοντοστοιχίας βασίζεται στο σωστό σχεδιασμό που γίνεται από τον οδοντίατρο.

Oδοντική Γέφυρα

Η γέφυρα είναι μία κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν και μπορεί στα στηριχτεί στα διπλανά δόντια (δόντια-στηρίγματα) που τροχίζονται κατάλληλα.

Μ’αυτόν τον τρόπο αποτελείται από τουλάχιστον τρία δόντια – τα δύο στηρίγματα και αυτό του οποίου το κενό θα καλυφθεί.

Οι γέφυρες κατασκευάζονται είτε από μέταλλο και πορσελάνη είτε μόνο από πορσελάνη. Τα δόντια της γέφυρας μπορούν να προσαρμοστούν στο χρώμα, σχήμα και μέγεθος των φυσικών σας δοντιών.

Οι ολοκεραμικές γέφυρες ζιρκονίου επίσης, είναι μια μοντέρνα και αξιόπιστη λύση για ένα φυσικό χαμόγελο. Είναι ένα υλικό που δίνει ιδιαίτερη αντοχή στη γέφυρα και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Χειρουργική Οδοντιατρική :

Χειρουργική Στόματος – Εξαγωγή

Η εξαγωγή είναι η τελευταία λύση του οδοντιάτρου, αφού εχει εξαντλήσει όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες για να σωθεί ενα δόντι ή ρίζα.               

Εμφυτεύματα

Σε περίπτωση που ένα δόντι έχει χαθεί, η αντικατάστασή του με ένα οδοντικό εμφύτευμα, προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με την κατασκευή μιας κλασικής οδοντικής γέφυρας.

Είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια, ενώ το εμφύτευμα έχει σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την κλασική γέφυρα.

Αν ένα φυσικό μας δόντι χαθεί, πρέπει να αντικαθίσταται γιατί έτσι προλαβαίνουμε μετακινήσεις των γειτονικών δοντιών καθώς και «ανταγωνιστή» δοντιού.

Όλα αυτά προλαμβάνονται όταν το χαμένο δόντι αντικατασταθεί στον κατάλληλο χρόνο με τρόπο που σαφέστατα βελτιώνει την αισθητική, την ομιλία, τη μασητική ικανότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Προληπτική Οδοντιατρική :

Φθορίωση

Με τον όρο φθορίωση δοντιών εννοούμε την τοπική εφαρμογή φθορίου με τη μορφή ζελέ ή διαλύματος από τον οδοντίατρο. Χρησιμοποιείται προληπτικά για την ενίσχυση των δοντιών απέναντι στην τερηδόνα.

Η δράση του στην αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) είναι κυρίως τοπική, κάνοντάς τη πιο σκληρή και ανθεκτική ενάντια στα τερηδονογόνα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια μέσα στο στόμα μας. Επιπλέον, έχει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα μικρόβια αυτά.

Τα παιδιά είναι η σημαντικότερη ομάδα που πρέπει να κάνει φθορίωση. Η αγωγή αυτή για τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσει στην ηλικία των 3 ετών όταν θα έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά τους δόντια. Η φθορίωση επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες, ενώ είναι μια διαδικασία πολύ εύκολη και εντελώς ανώδυνη.

Sealants

Πρόκειται για την εφαρμογή λευκών σφραγισμάτων χωρίς τη χρήση τροχού στις αύλακες των δοντιών προκειμένου να τα προστατεύσουμε από την εμφάνιση τερηδόνας. Γίνεται απο την ηλικία 6 ετών στα παιδιά στους μόνιμους γομφίους (τραπεζίτες).