Η διατροφή παίζει ένα απο τους σημαντικότερους ρόλους για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών.Η ζάχαρη αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Τα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη,τα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν τη ζάχαρη που τρώμε σε οξέα τα οποία επιτίθενται στην αδαμαντίνη των  δοντιών και ετσι δημιουργείται η τερηδόνα. Τα οξέα αυτά προσβάλλουν τα δόντια για τουλάχιστον 20 λεπτά μετά απο την κατανάλωση της ζάχαρης.

  • Τα τρόφιμα τα οποία προσκολλώνται στα δόντια όπως οι καραμέλες,τα πατατάκια, τα μπισκότα,τα γλυφειτζούρια θα πρέπει να αποφεύγονται.                              
  • Τα αναψυκτικά και οι χυμοί να μην περιέχουν ζάχαρη.    
  • Το νερό που περιέχει φθόριο είναι το καλύτερο να καταναλώνεται μετά απο κάθε γεύμα. Το φθόριο βοηθά τα δόντια να γίνονται πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των οξέων.                                           
  • Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενώ περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα για την επανασβεστιώση των δοντιών.
  • Τροφές με πολλές ίνες όπως φρούτα ,ωμά λαχανικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες γιατί η μάσηση τους διεγείρει την παραγωγή σάλιου το οποίο απαλλάσσει το στόμα απο τα οξέα και τα υπολείμματα τροφών μειώνοντας τον κίνδυνο της τερηδόνας.
  • H καλύτερη αντιμετώπιση για την υγεία του στόματος είναι το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση τροφής, ιδανικά μεσά στα πρώτα 20 λεπτά.   Επειδή όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό, το μάσημα μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη βοηθάει στο να απομακρυνθούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια και ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.