Η καλή στοματική υγιεινή, η σωστή διατροφή και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό οτι το καθημερινό σωστό βούρτσισμα συμβάλλει στην πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων. Ο στόχος μας είναι η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής απο όλες τις επιφάνειες των δοντιών και της γλώσσας. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη απο τη θεραπεία , ας δούμε κάποια μυστικά για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.                            

  • Χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα η οποία πρέπει να τοποθετείτε με κλήση 45 κατά μήκος της γραμμής των ούλων έτσι ώστε οι ίνες της να ακουμπούν ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια.
  • Οι κινήσεις πρέπει να είναι ήπιες, παλινδρομικές χωρίς άσκηση πίεσης.
    ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ
  • Η άσκηση έντονης πίεσης οχι μόνο δε συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή, αλλά σε συνδιασμό με λανθασμένες κινήσεις καταστρέφει την αδαμαντίνη και δημιουργεί αποτριβές των δοντιών και υφιζήσεις των ούλων.             
  • Θα πρέπει να θυμόμαστε οτι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που πρέπει να καθαριστούν ( την εξωτερική, την μασητική και την εσωτερική πλευρά).           
Εικόνα 1: «Πλευρές των δοντιών».

  • Οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια καθαρίζονται με τη χρήση οδοντικού νήματος ή με μεσοδόντια βουρτσάκια. Αφού ολοκληρώσουμε το βούρτσισμα των δοντιών στο τέλος δεν παραλείπουμε να βουρτσίσουμε και τη γλώσσα.                          

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 2-3 ΛΕΠΤΑ!  

  • Χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα καθώς βοηθούν αρκετά στην υγιεινή των ούλων.    
  • Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες                   
  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά απο κάθε γεύμα. Δεν ξεχνάμε να τα βουρτσίζουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε γιατί η παραγωγή σάλιου μειώνεται με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία τερηδονοποίησης των δοντιών.

Τέλος, θα πρέπει καταλάβουμε οτί με τις σωστές καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής συμβάλλουμε στην πρόληψη οδοντιατρικών προβλημάτων.